Domaine Marcel Deiss - Alsace Rouge - 0.75L - 2022
- Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis*
- Meer dan 10.000 kwaliteitswijnen
- Gratis verzending vanaf €100,-
- 45 dagen proefgarantie
- Klanten geven Bovino een 9.5/10 met meer dan 3.089 beoordelingen Kiyoh
- Wijn van gerenommeerde wijnhuizen
- Bestellen vanaf 1 fles
Meer informatie over de Domaine Marcel Deiss - Alsace Rouge
Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. Het huis werd in 1947 opgericht, maar de geschiedenis van de familie Deiss in de wijnbouw gaat veel verder terug. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. Zo’n 40 jaar geleden gooide hij het over een andere boeg om volledig zijn eigen pad te kiezen in de op dat moment op druivenrassen gerichte wijnmarkt. Deze manier van wijnbouw, waarbij hele hectares wijngaard met één enkel druivenras zijn aangeplant, zorgt volgens hem voor karakterloze wijnen en ongezonde wijngaarden. Het is juist de kunst om de enorme diversiteit van dit bijzondere wijngebied, met al zijn subklimaatjes en bodemsamenstellingen, vast te leggen in de wijnen.
Klimaat & terroir
Deze fruitige Pinot Noir wordt gemaakt van druiven van de verschillende ‘rode’ wijngaarden van het huis. De druiven worden laat geoogst, waardoor ze zeer rijp zijn en een hoge aromaconcentratie hebben. Hierdoor komen de eigenschappen van de druif en het terroir extra goed tot hun recht.
Vinificatie
Na de oogst worden de druiven langzaam en met hele trossen geperst. De wijn vergist met behulp van natuurlijke gisten, waarna hij een jaar rijpt op de lies.
Geur & smaak
De wijn heeft een opvallend dieprode kleur. Expressief en verfijnd in de neus met een mooie combinatie van rood fruit en een fijne kruidigheid. De smaak is elegant maar breed en lekker sappig met een prettige balans tussen rijp fruit en fijne zuren. Een wijn waar op veel momenten van genoten kan worden!
Serveersuggestie
Serveer op 14 tot 16 graden
Weetje
Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cépage wijnen die uitermate druifzuiver zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroirwijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. “De wijn moet zichzelf ‘vormen’ en heeft daarbij slechts de meest noodzakelijke ondersteuning van de wijnmaker nodig”, vindt Jean-Michel. De wijnen van Deiss blinken uit door precisie, concentratie en een heerlijk zacht mondgevoel. Ondanks de specifieke opvattingen van Jean-Michel zijn de wijnen niet ‘moeilijk’ te noemen, en kennen zij daardoor een brede schare liefhebbers.