Pedro Parra y Familia - Soulpit - 0.75L - 2021
Vul uw e-mailadres in en ontvang een bericht zodra dit product weer leverbaar is.
![Levering binnen 2-3 werkdagen](https://www.bovino.nl/userdata/instellingen/johgeyq7zpTBypA_opvooraad.jpg)
- Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis*
- Meer dan 10.000 kwaliteitswijnen
- Gratis verzending vanaf €100,-
- 45 dagen proefgarantie
- Klanten geven Bovino een 9.5/10 met meer dan 3.089 beoordelingen Kiyoh
- Wijn van gerenommeerde wijnhuizen
- Bestellen vanaf 1 fles
Meer informatie over de Pedro Parra Y Familia - Soulpit
In het onherbergzame Chileense wijngebied Itata maakt ‘Dr. Terroir’, wijnmaker en visionair Pedro Parra prachtige unieke wijnen met een opvallende mineraliteit en energie. ‘Dr. Terroir’, de naam die wijnmaker en visionair Pedro Parra met verve draagt. Het is in de wijngaarden in Frankrijk dat hij wordt gegrepen door de terroirbenadering van wijnen. Hij promoveert op dit onderwerp aan het Institut National Agronomique de Paris, en werkt gedurende 6 jaar in verschillende wijngebieden in Frankrijk. Tijdens zijn werk als consultant in landen als Chili, Argentinië, de VS, Italië, Canada, Frankrijk en Armenië specialiseert hij zich verder in dit vakgebied. Pas na 15 jaar vindt hij het tijd om voor zichzelf te beginnen en zijn eigen wijnen te gaan maken. Het maken van pure terroirwijnen maken op granietbodems en dit kunnen delen met zijn familie, dat is zijn droom. En dus is de meest geschikte locatie snel gevonden: in Itata in de Bio Bio Valley, de plek waar hij opgroeide.
Klimaat & terroir
Itata is een verborgen parel in Chili, tot voor kort onbekend in de internationale wijnwereld. Bij een bezoek aan dit bijzondere gebied waan je je terug in de tijd: de wijnranken zijn oud en groeien in de vorm van bushvines, de wijngaarden zijn klein, vol stenen en rotsen en worden met de hand en met behulp van paarden bewerkt. De geïsoleerde ligging, het onherbergzame landschap en de regelmatige regenval hebben het gebied vrij gehouden van grote wijnbedrijven en massaproductie. Hier verbouwen kleine wijnboeren al eeuwenlang druiven op kleine stukjes grond. De bodem bestaat uit graniet en leisteen. In de tijd van Pinochet zijn de leisteenbodems beplant met dennenbomen en eucalyptus, waardoor de wijngaarden grotendeels op granietbodems liggen. Al in de 16e eeuw werden hier de eerste Listan Prieto (País)-druiven aangeplant door de Spanjaarden, pas in 1950 volgde de Cinsault vanuit Frankrijk. De geïsoleerde ligging, de bodem en het unieke koele klimaat geven dit gebied zijn bijzondere terroir.
Geen wonder dat Pedro zich aangetrokken voelt tot dit bijzonder wijngebied. Het huis bezit 12 kleine, biologisch bewerkte wijngaarden (waarvan 7 met een Cru-status), aangeplant met Cinsault en País. Voor de Cinsault geeft Pedro de voorkeur aan de zanderige kwarts- granietbodems in Guarilihue, die de wijnen een prachtige spanning, frisheid en mineraliteit geven. De País-druiven staan aangeplant op granietbodems in Guarilihue en op zwart basalt in Ñipas. De basaltbodem geeft de wijn een enorme mineraliteit met vulkanische tonen.
In de eerste instantie richtte Pedro zich vooral op de Cinsault. Maar de País, die als eerste in dit gebied werd aangeplant, begon steeds meer zijn aandacht te trekken. De País is erg gevoelig voor schimmel, en dat maakt hem in dit vochtige gebied, waar hij vaak dicht bij de grond groeit, erg kwetsbaar. Maar Pedro ontdekte dat deze druif op een zwarte basalt ondergrond prachtige wijnen kan geven. De 140 jaar oude wijnranken worden zo natuurlijk mogelijk verbouwd, volgens biologische principes en zonder irrigatie.
Vinificatie
Om de terroirexpressie zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen wordt minimaal ingegrepen in de kelders: weinig gebruik van sulfiet, geen overpompen of pigeage en een lange schilweking om zoveel mogelijk kleur en aroma’s aan de druiven te onttrekken. Ieder perceel wordt met zorg apart en op maat gevinifieerd en gerijpt, waarbij gebruik wordt gemaakt van RVS, houten en betonnen vaten. Rijping gebeurt altijd op hout of beton voor minimaal een jaar, gevolgd door een flesrijping van 10 maanden.
Na de oogst vergist de wijn in betonnen tanks met 60% hele trossen en onder koele temperaturen, om snelle extractie van de aroma’s en kleur te voorkomen. Na een schilweking van 40 dagen worden de druiven geperst. De wijn rijpt vervolgens gedurende een jaar verder in kleine houten vaten.
Geur & smaak
De wijn heeft een intens, vulkanisch karakter met rijpe aroma’s van kersen, frambozen en aardse tonen. Vol en compact in de aanzet, met verfijnde tannines, sappig rood fruit, een mooie frisheid en vulkanische minerale tonen. Een bijzondere wijn waarvan jaarlijks slechts heel weinig flessen worden gemaakt.
Op zoek naar andere producten van Pedro Parra y Familia ?
Op de wijnhuispagina van Pedro Parra y Familia vindt u alle producten die Bovino aanbiedt.