Swartberg Wingerde - Holism Garnacha - 0.75L - 2021
- Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis*
- Meer dan 10.000 kwaliteitswijnen
- Gratis verzending vanaf €100,-
- 45 dagen proefgarantie
- Klanten geven Bovino een 9.5/10 met meer dan 3.089 beoordelingen Kiyoh
- Wijn van gerenommeerde wijnhuizen
- Bestellen vanaf 1 fles
Meer informatie over de Swartberg Wingerde - Holism Garnacha
Wijnmaker Rudiger Gretschel maakt op zeer kleine schaal bijzondere wijnen, die het terroir van de ruige, ongerepte Piekenierskloof perfect weergeven.
En het zijn precies die Grenache-ranken die Rudiger Gretschel, wijnmaker bij o.a. Boekenhoutskloof en Reyneke, naar dit bijzondere wijngebied trekken. In zijn zoektocht naar de perfecte Grenache voor de wereldberoemde Chocolate Block bezoekt hij samen met Marc Kent (Boekenhoutskloof) de wijngaarden in Piekenierskloof. Hij wordt meteen gegrepen door dit extreme gebied met de stokoude bushvines. Tijdens een rondreis komt hij langs de Swartberg farm, een uitgestrekt landgoed aan de voet van de Swartberg. De eigenaar, de 81 jaar oude Dr. Jurgen Hanekom, verzorgt zijn paar hectare wijnranken minimaal: geen irrigatie, de bodem wordt niet omgeploegd en de oude wijnranken staan niet in nette rijen aangeplant, waardoor al het wijngaardwerk alleen met de hand kan worden gedaan. Maar de druiven zijn van zo’n topkwaliteit dat Rudiger besluit hiervan zijn eigen wijnen te gaan maken. Minimale interventie in de wijngaarden, biodiversiteit, het niet toepassen van irrigatie en werken met oude druivenranken, allemaal factoren die deze wijnen zo bijzonder maken.
Sinds een paar jaar werkt Rudiger samen met de buren van de ‘Swartberg Wingerde’, zoals hij zijn project heeft genoemd. Hierdoor heeft hij de beschikking over verschillende druivenrassen, waarmee hij zeer kleinschalig drie prachtige wijnen maakt: één wijn volledig van Pinotage-druiven van de eigen wijngaarden en een witte en rode blend met druiven van de buurwijngaarden.
Klimaat & terroir
De Piekenierskloof is een magische plek in het Zuidwesten van Zuid-Afrika. Een droog, ruig gebied vol rotsen, waar de hete zon en de koude oceaanwind vrij spel hebben. De kloof is vernoemd naar de Nederlandse ‘Picqueniers’, soldaten die in de 17e eeuw in deze barre omstandigheden konvooien moesten beschermen. In de Piekenierskloof werden al rond 1700 de eerste Grenache-wijnranken aangeplant. Het verhaal gaat dat Napoleon tijdens zijn ballingschap op Sint-Helena zoete rode wijn, gemaakt van deze druiven, liet overkomen naar het eiland.
De Holism-wijnen zijn gebaseerd op het holisme-concept van de Zuid-Afrikaans staatsman Jan Smuts, waarin de connectie tussen aarde, organismes, elementen, planten, de mens en alles daarboven met elkaar centraal staat. . De wijn wordt gemaakt van druiven zeer oude Grenache-ranken die aangeplant staan op het Piekeniersplateau. De hoogte van de wijngaarden (600 meter), de nabijheid van de Atlantische Oceaan, hete zomers en het achterwege laten van irrigatie in de droge wijngaarden zorgt voor uitdagende omstandigheden voor de wijnranken. Maar juist deze extreme omstandigheden en de leeftijd van de ranken geven wijnen met een opvallende frisheid en balans.
Vinificatie
Na de handmatige oogst wordt de helft van de druiven overgedaan in betonnen tanks, waar de druiven voorzichtig met de voeten worden gekneusd. De andere helft wordt ontsteeld en toegevoegd aan de gekneusde druiven. De vergisting verloopt met behulp van natuurlijke gisten. De rijping van de wijn verloopt grotendeels op RVS vaten, om het frisse, fruitige karakter van de wijn te bewaren. Een klein deel van de wijn (20%) rijpt op gebruikte houten vaten en geeft wat meer body en zachtheid aan de wijn.
Geur & smaak
Dit is Grenache zoals Rudiger hem het liefst ziet: lichter en frisser van smaak dan zijn soortgenoten uit de zuidelijke Rhône, die vaak zwaarder en alcoholischer zijn. Gestructureerd, rond en fris van smaak met een aangename kruidigheid en een krokante frisheid.