Meer dan 10.000 kwaliteitswijnen Gratis verzending vanaf €100 Score 9.5/10 - 3.089 beoordelingen
Verzenden naar
Zoek uw favoriete wijnen
Thuiswinkel Waarborg certificaat Trust Ecommerce Europe
Winkelmandje
0
23,90
Levering binnen 2-3 werkdagen Levering binnen 2-3 werkdagen

     

Meer informatie over de Swartberg Wingerde - Holism Palomino

Wijnmaker Rudiger Gretschel maakt op zeer kleine schaal bijzondere wijnen, die het terroir van de ruige, ongerepte Piekenierskloof perfect weergeven. 

En het zijn precies die Grenache-ranken die Rudiger Gretschel, wijnmaker bij o.a. Boekenhoutskloof en Reyneke, naar dit bijzondere wijngebied trekken. In zijn zoektocht naar de perfecte Grenache voor de wereldberoemde Chocolate Block bezoekt hij samen met Marc Kent (Boekenhoutskloof) de wijngaarden in Piekenierskloof. Hij wordt meteen gegrepen door dit extreme gebied met de stokoude bushvines. Tijdens een rondreis komt hij langs de Swartberg farm, een uitgestrekt landgoed aan de voet van de Swartberg. De eigenaar, de 81 jaar oude Dr. Jurgen Hanekom, verzorgt zijn paar hectare wijnranken minimaal: geen irrigatie, de bodem wordt niet omgeploegd en de oude wijnranken staan niet in nette rijen aangeplant, waardoor al het wijngaardwerk alleen met de hand kan worden gedaan. Maar de druiven zijn van zo’n topkwaliteit dat Rudiger besluit hiervan zijn eigen wijnen te gaan maken. Minimale interventie in de wijngaarden, biodiversiteit, het niet toepassen van irrigatie en werken met oude druivenranken, allemaal factoren die deze wijnen zo bijzonder maken. 

Sinds een paar jaar werkt Rudiger samen met de buren van de ‘Swartberg Wingerde’, zoals hij zijn project heeft genoemd. Hierdoor heeft hij de beschikking over verschillende druivenrassen, waarmee hij zeer kleinschalig drie prachtige wijnen maakt: één wijn volledig van Pinotage-druiven van de eigen wijngaarden en een witte en rode blend met druiven van de buurwijngaarden.

Klimaat & terroir

De Piekenierskloof is een magische plek in het Zuidwesten van Zuid-Afrika. Een droog, ruig gebied vol rotsen, waar de hete zon en de koude oceaanwind vrij spel hebben. De kloof is vernoemd naar de Nederlandse ‘Picqueniers’, soldaten die in de 17e eeuw in deze barre omstandigheden konvooien moesten beschermen. In de Piekenierskloof werden al rond 1700 de eerste Grenache-wijnranken aangeplant.  Het verhaal gaat dat Napoleon tijdens zijn ballingschap op Sint-Helena zoete rode wijn, gemaakt van deze druiven, liet overkomen naar het eiland. 

De Holism-wijnen zijn gebaseerd op het holisme-concept van de Zuid-Afrikaans staatsman Jan Smuts, waarin de connectie tussen aarde, organismes, elementen, planten, de mens en alles daarboven met elkaar centraal staat. De wijn wordt gemaakt van bijna 60 jaar oude, niet-geënte Palominowijnranken die aangeplant staan op het Piekeniersplateau. De hoogte van de wijngaarden (600 meter), de nabijheid van de Atlantische Oceaan, hete zomers en het achterwege laten van irrigatie in de droge wijngaarden zorgt voor uitdagende omstandigheden voor de wijnranken. Maar de Palomino-druif voelt zich hier prima thuis.

Vinificatie

Na de handmatige oogst worden de druiven met hele trossen geperst, waarna het sap met natuurlijke gisten vergist in foeders van 2500 liter en in 400 liter amfora’s van klei. Een klein deel van de druiven vergist met hele trossen in klei amfora’s. Na de vergisting rijpen de wijnen gedurende 9 maanden in dezelfde vaten, zonder toevoeging van zwavel. Pas na het blenden, net voor de botteling, wordt een kleine hoeveelheid SO2 toegevoegd.

Geur & smaak

Een bijzondere, complexe wijn met delicate florale aroma’s en een zachte, gestructureerde smaak. Fris, droog en sappig met subtiele zilte tonen in de afdronk.

Andere bekeken ook